Geest Verfrist en Ogen Verheldert

Het effect van thee werd in de oudheid door de mythische figuur ‘Shen Nong’ in zijn ‘materia medica’ omschreven als: “het verfrist de geest en verheldert de ogen”. Wanneer we de thee drinken met mindfulness en aandacht, heeft thee de mogelijkheid om ons te dragen naar een meer ontwaakte staat van lichaam en geest. 

De thee bereiden met aandacht voor het proces helpt ons te concentreren op wat er direct voor ons gebeurt in het huidige moment, en helpt de ronddwalende gedachtestroom wat te kalmeren. We drinken het kopje thee, en de subtiliteit, verfijndheid en weldadigheid van een heilzaam kopje thee helpt ons vervolgens om nog wat helderder te zien. Het kopje thee daagt ons uit het huidige moment en onze ervaring verder te exploreren. Het vaardig bereiden van het kopje thee trekking na trekking nodigt ons uit om bij de les van dit moment te blijven.

Elk kopje is anders, elk theeblad is anders, we drinken nooit hetzelfde kopje thee! Vanuit de Japanse thee traditie is er het gezegde “ichi-go ichi-e”, wat betekent: “één enkele ontmoeting, één enkele kans”. Wanneer we theedrinken, zeker als deze thee uit natuurlijke omgeving komt en op een natuurlijke manier gegroeid heeft, is geen enkel kopje thee hetzelfde. Met deze wetenschap theedrinken motiveert ons om het moment tegemoet te treden met een frisse blik. Vervolgens worden we verrast door het brede scala aan ervaringen: het aroma, de smaak, het effect van de thee op ons lichaam, de warmte, de subtiele energieboost van de theïne, of iets heel anders wat we aan ervaringen ontdekken. Deze ervaringen, waaraan we in ons dagelijks leven zo voorbijgaan, verhelderen en verwikken de ogen, en we kunnen het moment weer tegemoet treden alsof we het voor de eerste keer beleven. Wat in werkelijkheid ook zo is!

De aandacht ofwel de sensitiviteit van perceptie, en de gelijkmoedigheid ofwel het vormogen om het huidige moment te accepteren, vormen tezamen twee vleugels die ons helpen los te komen van het leed dat voortkomt uit het onvermogen niets anders te wensen dan het huidige moment. De theeceremonie, naast de reguliere mindfulness beoefening, kan ons helpen om het huidige moment op een vriendelijke manier te exploreren en tegemoet te zien. Het is toegankelijk, alledaags, heel gewoon, zoals misschien wel de meeste dingen in ons leven. En juist door het ‘gewone’ toe te treden met eerbied, aandacht en zorg hebben we de mogelijkheid om elk moment van de dag te waarderen en tegemoet te treden met dankbaarheid. Onze geest verfrist, en de ogen verheldert, ons herinnerd aan de wetenschap dat ook dit moment toch echt wel speciaal is!

24174226_10210316695415305_1935402801563369218_n