De Zen van Zin in Thee

Een kopje thee… een van de normaalste dingen in de wereld. Thee is, op water na, de meest geconsumeerde substantie op aarde. Theedrinken is een hele gewone alledaags bezigheid net zoals boodschappen doen, douchen, fietsen, autorijden, zoenen of vrijen. Maar Thee is ook een plant met een oeroude historie, cultuur en traditie.

Voordat de theeplant werd ontdekt door Engelse en Nederlandse scheepvaarders en handelaren in het VOC-tijdperk, was het thee drinken al duizenden jaren een essentieel onderdeel van de Oosterse cultuur. Naast dat thee de afgelopen decennia vooral als consumptiegoed wordt beschouwd, werd het de millennia daarvoor vooral als een waardevolle en soms zelfs heilige plant beschouwd. Alleen de fijnste theeën uit het Chinese rijk werden als schat aan de keizer overhandigd. Wanneer de Japanse monniken in de heidagen van Zen naar het vaste buurland afreisde om op zoek te gaan naar de ware leringen van Zen (‘Chán’ in het Chinees), kwamen vele monniken naast geschriften en instructies terug met theezaden en planten. Eenmaal terug in Japan werden de monniken gevraagd waarom ze deze plant meebrachten, de meeste antwoorden als volgt: “de Zenmeesters op het vaste land zeiden dat als Zen tot bloei moet komen in Japan, dat thee dat ook moet doen.”

‘Thee en Zen zijn één en dezelfde smaak’ is een gezegde in zowel de weg van Zen als thee. Het drinken van een kopje thee is een mogelijkheid tot het beoefenen van mindfulness. Theeceremonie is meditatie in beweging. Juist omdat theedrinken zo een alledaagse activiteit is, kan het een waardevolle ingang zijn tot het integreren van mindfulness en aandacht in het dagelijks leven.

Zou je graag eens een theeceremonie willen ervaren, en zou je te weten willen komen wat deze beoefening jou zou kunnen brengen? Kom dan eens langs bij een van onze wekelijkse theeceremonies in Eindhoven of een van onze activiteiten elders. Meldt je aan via onze ‘meetup’ pagina voor een van onze thee gerelateerde activiteiten.

Kijk ook op www.globalteahut.org voor meer informatie over thee, theecultuur, geschiedenis en ceremonie.

Tea Ceremony 4